Over therapeuten, klachten, problemen en vragen

Wanneer en waarmee naar een therapeut?

Je kunt met veel vragen, klachten en problemen terecht bij een therapeut. Misschien heb je wel een heel concreet probleem waar je iets aan wilt doen, maar het kan ook goed dat je een meer algemene vraagstelling hebt.

Het geheel van jij

Alhoewel je bij een therapeut vooral aan je innerlijk werkt, gaat het niet alleen daarover. Bijna alle psychologen gaan uit van jou als mens; lichaam en geest. Veel psychische klachten hebben ook fysieke symptomen; van kramp in je nek tot een burnout. Sommige cliënten komen juist met een fysieke klacht – slapeloosheid, vermoeidheid, pijn in het lichaam. Klachten waar maar geen oorzaak voor gevonden wordt bij de huisarts. Logisch, want de oorzaak kan zeer complex zijn.

Niet zelf puzzelen

In veel gevallen heeft een cliënt wel een vermoeden in welke hoek zijn of haar klachten liggen. Toch is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om zelf de diagnose te stellen. Ik raad iedereen met klem aan daar niet aan te beginnen. Je kunt jezelf een hoop onnodige rompslomp op de hals halen als je via vrienden, een artsenbezoek en heel veel internetten zelf probeert je klacht te typeren. Vaak kom je echt tot de verkeerde conclusies en maak je je misschien onnodig bezorgd.

Hoe weet je of een therapeut goed is?

Een therapeut heeft veel moeite moeten doen om het beroep uit te mogen oefenen. Het is een bijzonder beroep, de enige vorm van zorg waarin de behandelaar en de cliënt een beetje dezelfde zijn.

Waar een huisarts pillen en verband heeft en een chirurg allemaal monitoren en apparaten heeft een therapeut Jou, ervaring en opleiding. Meer niet. Daarbij zijn de klachten en vragen vaak kwetsbaar en intiem.

Je moet als therapeut daarom echt goed geschoold zijn. Kijk naar de opleidingen, vraag er naar, vraag naar aanvullende opleidingen of cursussen. Je merkt snel genoeg of het in orde is allemaal.

Kijk naar de beroepsvereniging

Overigens, makkelijker is het om te kijken of de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dan is de kwaliteit gegarandeerd. Het is lastig om te zien of die opleiding die de therapeut in Berlijn deed nu goed is of juist niet. Een beroepsvereniging neemt alle twijfel weg. Om bij zo’n vereniging aangesloten te mogen zijn, heeft de therapeut zich moeten bewijzen in opleiding, begeleiding en overleg.

Spreekt de therapeut je persoonlijk aan?

Zoals ik al zei: een behandeling is bijzonder, onze samenwerking is bijzonder. Aan de ene kant heeft de therapeut ervaring en kennis, aan de andere kant heeft hij of zij jou nodig om het te doen. Jij doet het werkt, jij vindt de oplossingen en jij moet het allemaal in de praktijk brengen. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaars taal spreken.

Ik ben getraind om heel dicht bij jou manier van denken en doen te kunnen komen, maar een deel is ook gewoon ‘de klik’: passen we als mens bij elkaar? Kijk dus ook altijd of de toon je aanspreekt.

Meer informatie over therapeuten in Nijmegen?

Wil je meer weten over therapeuten in Nijmegen, of heb je een specifieke vraag over jezelf. Neem telefonisch contact op of stuur een e-mail voor een eerste kennismaking.